Am obosit. Ce fac?

6293 Views

Atunci când obosești fizic, ai două variante: te odihnești sau cauți un remediu de energizare care să te ajute până la finalizarea task-ului.
Dar când obosești psihic cum procedezi? Mă refer la starea de epuizare, la sentimentul de dezamăgire care te cuprind atunci când încerci să găsești zeci de variante din care măcar una să fie bună, dar eșuezi lamentabil. Și oricât ai încerca să legi câteva idei, nu iese nimic. După ce trece și episodul în care te enervezi, rogi zeii să își facă milă de un biet pământean care are multe chestii de făcut, dar nu suficient timp la dispoziție, te luminezi: ești obosit. Într-o lume în continuă mișcare și schimbare, oboseala intervine rapid. Trebuie să ții pasul cu noutățile care apar pe toate planurile, să fii multitasking și să mai ai și grijă de tine. Oboseala se instalează pe furiș, întâi cea fizică pe care o mai poți păcăli cu o cafea sau vitamine, dar cea psihică în care neuronii au decis să-și ia vacanță e mai greu de fentat. Este ușor să-i recomanzi cuiva să spună ”STOP!” și să-si ia o pauză. Când ai prea multe pe cap nu îți permiți să-ți iei pauze. Dacă psihicul e obosit, nu te vei putea concentra, și îți va lua mai mult timp să îndeplinești tot ceea ce ți-ai propus. Odihna nu înseamnă mereu somn. Eu obișnuiesc să mă desprind de aglomerația din capul meu citind sau începând o altă actvitate care să nu mă solicite fizic. Îi dau timp creierului să se relaxeze și evit să mă enervez și să-mi strict dispoziția. Am mai încercat să-mi scriu task-urile și ideile pe hârtie, să le pot vizualiza ca apoi să le pot corela. A funcționat de câteva ori :))
Tendința pe care o am eu, și pe care o observ la majoritatea celor din jurul meu, este aceea de a uita să mă prioritizez. Nimic nu este mai important decât sănătatea mea fizică și psihică. Stresul și lipsa somnului ne îmbolnăvesc. Nu este vreo informație nouă, o tot repetă medicii în speranța că ne vom îngriji mai bine și că ne vom dori să fim sănătoși. Îți amintesc și ție că există lucruri ce pot fi amânate, reprogramate, care ”nu ard”, și care uneori nu depind doar de tine. Marea ta responsabilitate ești TU.

0 Comments

Leave a Comment

Newsletter

Te poți înscrie în lista mea de Newsletter. Îți promit că nu îți voi trimite SPAM-uri și nici nu voi vinde adresa ta de e-mail altora. Ai posibilitatea de a te dezabona oricând.
Trimite
NEWSLETTER