Procrastinare si prioritati

5159 Views

Am citit recent un articol pe mindtools.com, despre cum să previi procrastinarea. Un cuvânt greoi din punctul meu de vedere, pentru că mă duce cu gândul spre o cu totul altă direcție a sensului față de definiția lui: ‘’amânarea lucrurilor pe care trebuie să le facem, în favoarea ocupării timpului cu alte activități mai puțin importante’’. Practic, cam ce ne spuneau nouă părinții și bunicii când eram mici și nu aveam chef de teme: ‘’nu lăsa pe mâine ce poți face azi’’.
Nu cunosc pe nimeni care să nu fi procrastinat. De ce facem asta? Din varii motive: lipsă de interes, oboseală, teamă de eșec (task-ul este important și nu te simți încă pregătit, așa că amâni), nu ești motivat suficient, sau poate vrei să fii rebel 🙂 .
Evident, e un auto-sabotaj căruia îi găsești imediat explicații : ‘’nu am suficient timp’’ , ‘’mai pot amâna’’, ‘’e și mâine o zi’’..ș.a.m.d., iar lista poate continua. Uneori, acestea pot fi motivele reale, dar când încep să se repete ar trebui să-ți tragă un semnal de alarmă pentru că vor deveni obiceiuri.
Și ce e greșit în asta? Probabil că mulți funcționează foarte bine astfel, le place agitația, iar adrenalina în cantitate mare îi face să se simtă vii, mai puternici ca niciodată și pregătiți pentru orice. O situație dificilă este pentru cei care obișnuiesc să procedeze astfel din lipsa chefului, pentru că au toate șansele să răspândească acest obicei în fiecare aspect al vieții. Impactul va fi atât în planul activităților cât și în cel emoțional: frustrări, rușine, furie, chiar și depresie.
Deși pare că nu ar trebui să tragă un semnal de alarmă, o analiză mai atentă a procrastinării în viața ta ar putea fi utilă astfel încât să te poți organiza mai bine, iar pe termen lung să poți fi capabil să o elimini complet. Poți începe prin a-ți aminti activitățile din zilele recente, apoi analizezi întregul proces de desfășurare al acțiunii, ce ai gândit, cum ți-ai propus să procedezi, ce anume ai făcut în final. Ar trebui să afli care este momentul dintre intenție și acțiune în care te-ai oprit. Vei observa similarități între toate situațiile în care ai procrastinat. Mai departe, te poți organiza astfel în cât să ai un workflow util, care să nu te mai încarce cu griji, să nu te mai frustreze și obosească. Din când în când îți recomand să faci ordine în activitate și să restabilești prioritățile astfel încât să-ți ușurezi viața.

0 Comments

Leave a Comment

Newsletter

Te poți înscrie în lista mea de Newsletter. Îți promit că nu îți voi trimite SPAM-uri și nici nu voi vinde adresa ta de e-mail altora. Ai posibilitatea de a te dezabona oricând.
Trimite
NEWSLETTER